Zašto bacamo zemlju u grob


Bacanje zemlje u grob je običaj koji se praktikuje od davnina.
Večina ljudi pribegava običaju bacanja grumena zemlje na sanduk…

čak i ne znajući njegovo pravo značenje. Кako stariji ljudi, tako i mladi, povodeći se takvim primerom, čine to izgovarajući pri tome reči: “Neka mu je laka crna zemlja”.

Taj čin ima svoje poreklo u magijskoj zaštiti od mrtvih. Кada svi prisutni bace po neki grumen, onda grobari završavaju posao vraćajući svu ostalu zemlju koja je iskopana iz rake preko sanduka pokojnika. U razna vremena na različite načine se štitilo od mrtvih u strahu da se ne povampire.
Živi su pribegavali raznim lukavstvima da bi ovo izbegli.

Postoji običaj da se ne vraćaju istim putem kojim su i došli na sahranu pokojnika, ili su zatrpavali kamenjem grob da se pokojnik ne bi povampirio.

Bacanje zemlje je sliča ritualna radnja. Svako baca po neki grumen zemlje da zemlja bude teža, a ne lakam a kao odušak savesti je što se kaže da pokojniku bude laka zemlja ne znajući da je to zaštita upravo od pokojnika. U većini naših krajeve se uz grumen zemlje baca i po koji sitan novčić, kojim se na simboličan način, poručuje pokojniku da isti novac ponese nekom pokojniku koji je bio blizak onome ko je novčić bacio.

Leave a Comment

Venac

Vaš pouzdan partner u prevozu pokojnika